Menudo – 4

A je to tu opäť, nekonečná telenovela zvaná menudo. Myslím si však, že teraz to bude nadlho naposledy. Tento recept bude z radu tých, ktoré som v Mexiku nejedol, ale vďaka receptu som si ho vyskúšal doma. Na úvod treba povedať, že všade, kde sme menudo v Mexiku ochutnali, nám tvrdili, že práve ten ich spôsob prípravy je tradičný, ten jediný správny a preto aj chutný. Varovali nás pred akýmsi menudom zo štátu Michoacan, ale keďže sme naň nikdy nenarazili, neviem prečo má takú zlú povesť.

Také gustoš mexické menudo - s cibuľou, limetkou, tortilami a poriadnou lyžicou.

Také gustoš mexické menudo – s cibuľou, limetkou, tortilami a poriadnou lyžicou.

Po návrate domov z jesennej cesty do Mexika roku 2009  som listoval v nakúpených kuchárskych časopisoch a v jednom z nich, práve z tejto cesty – Delicias de… Jalisco – Sabor con tradición – sa mi zrak zachytil o dobre známy názov jedla, o menudo zo štátu Jalisco. Recept je ešte jednoduchší ako v Menudo – 3 a pre tých, ktorí sa neradi boria s desiatkami ingrediencií je ako stvorený. Navyše je to jedno z mála menudovitých jedál, ktoré neobsahuje iné mäso než hovädzie.

Suroviny:

1 kg nekrájaných držiek; voda podľa potreby – radšej trochu menej a ak treba doliať; 1 kg nožiny (močing), 8 ks mexických chili papričiek – čerstvých; 1 cibuľa; 8 strúčikov cesnaku; 1 kávová lyžička oregána; 0,5 kávovej lyžičky mletej rasce; 5 ks hrubostenných zelených paprík; soľ; 0,5 kg uvarenej kukurice; šťava z jednej limetky a 1 cibuľa prepolená a pokrájaná na tenké polmesiačiky.

Postup:

Držky očistite, uvarte a pokrájajte podľa návodu v Menudo – 3. Samostatne uvarte do mäkka nožinu/močing, potom mäso pokrájajte na drobné kocky. Zmiešajte s držkami, vložte celú olúpanú cibuľu, celé neolúpané strúčiky cesnaku, na malé kocky pokrájanú papriku zbavenú jadierok, kukuričné zrná, oregáno a soľ, na kolieska nakrájané mexické papričky (ak neznášate príliš ostré jedlá, dajte si radšej na skúšku 2-3 a radšej si pridajte, to sa dá, odobrať už nie), mletú rascu. Chvíľu povarte, potom ochutnajte a prípadne dosoľte či dokoreňte. Varte ešte ďalších 30 minút a miernom ohni, aby sa chute surovín dobre spojili do výslednej harmonickej. Na tanieri dozdobte menudo položením dobrej lyžice nakrájanej cibule a pokvapkajte limetkovou šťavou. Tortila alebo chlieb, vaša voľba.
Tento spôsob prípravy menuda sa už začína blížiť spôsobom prípravy držkových polievok u nás – sú husté a výdatné, kedysi sa im hovorilo aj desiatové. Nech si však budete dávať menudo v ktorúkoľvek dennú či nočnú hodinu, nesklame vás. Je to jedlo, ktorého chuť bude stúpať s ďalším a ďalším tanierom. Neviem, ale asi je návykové. Kto mu prepadne, bude musieť ísť na odvykaciu kúru a za trest mu tam budú podávať priehľadné kuracie vývary…

ZdieľaťShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn
Translate »