Ruža ‘Hot Chocolate’

Kým sa dostaneme k závažnejším témam, ponúkam ešte jeden „ružiarsky“ príspevok. Nechcem ho vypustiť z hlavy aj preto, lebo výrez kvetu tejto ruže prvé mesiace otváral tento web, kým sa na rad nedostala jeho dnešná podoba.

Ruža ‘Hot Chocolate’ bola našim cieľom pri brázdení anglických ružiarskych podnikov ako objekt záujmu č. 1. Vedeli sme, že jestvuje ešte jedna červeno hnedo kvitnúca ruža – ‘Colourbreak’ – ale to nás z cesty nezviedlo. Narazili sme na ňu už v druhej či tretej rodinnej pestiarni a bolo jasné, že bez nej neodídeme. Hneď na úvod sme však narazili na mimoriadne odolnú majiteľku, ktorá v klasickom anglickom počasí – teda v rýchlom slede slnko a dážď a slnko a dážď – prejavila veľkú dávku oddanosti svojim ružiam a bránila ich skoro vlastným telom, a keď to viditeľne nepomáhalo, aj slovom. Používala argumenty – „je jeseň, nemusí sa ujať, máte ďalekú cestu domov, mám v tejto veľkosti už len jednu…“ Nebolo jej to nič platné, naše tváre boli odhodlané bez ruže neodísť a tak sa aj stalo. Až o zaplatení, keď už bolo jasné, že obchod je za nami, sme si vydýchli – ruža bola naša.

Temná červená, až do hneda - to je tá farba, ktorá robí ružu Hot Chocolate výnimočnou.

Temná červená, až do hneda – to je tá farba, ktorá robí ružu Hot Chocolate výnimočnou.

Doma, po návrate z cesty, to bola už klasická procedúra – výber miesta, vykopanie jamy, vysadenie, zaliatie a napriek tomu, že sme jej nechali plastickú menovku, aj zapísanie a zakreslenie do zošita prírastkov, aby sme ju vedeli identifikovať aj v budúcnosti. To sme, samozrejme, netušili, že omyl nastať nemôže. Už prvú jar, pred dvomi rokmi sa ukázali kvety, drobnejšie než sme očakávali, ale farba bola úžasná. Kým pred nákupom sme vedeli, že je temne červená či zamatovo červená, či červená ako býčia krv, kvety ukázali, že o farbe sa dá povedať viac. Po prvých kvetoch sa v krátkom čase objavili na nových, pevnejších stonkách ďalšie, podstatne väčšie, určite každý z nich mal dobre cez 10 cm a aj sýtosť farby akoby sa znásobila a objavili sa výrazné hnedé tóny, ktoré ju odlišujú od všetkého čo máme v ružiach doma, ale asi aj od všetkého, čo jestvuje vo svete ruží kdekoľvek na svete. Takže sme pochopili, že túto ružu si so žiadnou inou pomýliť nemôžeme.

Väčšinu našich ruží tvoria čajohybridy, toto je však floribunda, teda ruža mnohokvetá, a tak sa na jednej stonke len naozaj zriedka vyskytuje len jeden kvet, bežne ich tam býva aj desať, ale našli sme ich aj viac. Jednotlivé kvety nie sú práve príliš voňavé, ale keď ponoríte nos do takého rozkvitnutého trsu, tá vôňa dokáže byť až opojná. Mohol by som povedať, že aj horúca čokoláda vie byť opojná, ale vôňa tejto ruže má celkom iný, sviežo ovocnejší charakter. Sila vône v stupnici do desať by sa dala označiť číslom 5. Ako vyzerá kvet, to najlepšie povedia priložené snímky, ako sa hovorí – škoda slov.

Na jednej stonke môže byť naraz aj vyše desať kvetov a každý z nich má priemer cez desať cm.

Na jednej stonke môže byť naraz aj vyše desať kvetov a každý z nich má priemer cez desať cm.

Najviac sme sa po kúpe obávali toho, že budeme musieť aj pár rokov počkať, kým sa naplno rozvinú vlastnosti našej novej ruže. Tento očakávaný moment nadišiel však veľmi rýchlo (nie ako varovali texty na internete), už na ďalšiu jar. Z malého kríku sa stal krík s výškou a šírkou okolo 90 cm, s pevnými stonkami (desiatka ruží niečo váži) a temne zelenými, aj v podmienkach juhu Slovenska sviežimi lesklými listami bez škvŕn či poškodení, čo nemôžeme tvrdiť o susedkách ‘Hot Chocolate’, ktorým často osamelé osy či včely vyhryzkávajú listy – ružiam to možno nerobí problém, nám však áno… Aj vlani sa kríkom prehnalo niekoľko vĺn kvitnutia, čo sme využili na zakorenenie niekoľkých stoniek – pri jesennej kontrole sa ukázalo, že väčšina z nich má korene a už túto jar im budeme hľadať miesto. Robíme to len preto, aby sme o ružu v prípade nečakaného úhynu neprišli, ale mali jej nástupcu. Aj z ‘Belle Epoque’ sa tešia životu dva odrezky s prvými listami.

Ruža vyžaduje kvalitne pripravenú pôdu s dostatočnou zásobou živín, nie ťažkú, ktorá sa však dá dobre zvlhčiť, nezaburinenú. Keďže je dostatočne odolná voči pestovateľským prechmatom, chorobám aj škodcom, na jej udržanie v záhradke nemusíte byť veľkým znalcom či pestovateľom, stačí jej minimálna pozornosť, teda okrem tej pozornosti, ktorú jej prejavujete keď kvitne. Znesie aj silné slnko južného Slovenska a aj mrazy, ktoré u nás dosahujú občas hodnoty pod -20 °C. S rezom počkáme do odpadnutia posledného listu, čo je koncom októbra, a definitívne ju upravíme do polovice marca (tak to robíme u všetkých floribúnd), keď už je jasné, čo z nej žije a čo nie. Aby sme krík udržali v primeranej veľkosti, tak jednotlivé stonky skracujeme na dĺžku 25-35 cm (nad zemou), odstraňujeme prebytočné, tenké či poškodené.

Voľné a pevné lupene kvetov sú akoby zo zamatu.

Voľné a pevné lupene kvetov sú akoby zo zamatu.

Čím dlhšie pestujeme ruže pre potešenie, tým častejšie sa snažíme nájsť o nich čo najviac informácií a ak je to možné, aj o ich tvorcoch.

Zopár z nich vám teraz ponúkame.

Keď sa vám nepodarí nájsť ju v ponuke ruží pod menom ‘Hot Chocolate’, hľadajte ju pod synonymami: ‘Hot Cocoa’, ‘Wekpaltlez’ či ‘Nubya’. Zaujímavé bude zistiť, či prvý z názvov ‘Hot Cocoa’ je naozaj synonymom, pretože autor tohto výpestku, americký ružiar Tom Carruth má medzi svojimi inými výpestkami jednu ružu s rovnakým menom, rovnako vysoko cenenú. Ruža je v ponuke od roku 2006 (vyšľachtená však bola už roku 2002), čo je z hľadiska iných ruží stále novinka. Okamžite po uvedení na trh získala najvyššie britské ocenenie pre pestované rastliny – RHS Award of Garden Merit – čo vyvolalo medzi ružiarmi vlnu nebývalého záujmu o ňu. Už v roku jej uvedenia na trh sa začali pokusy, na ďalekom Novom Zélande, získať vďaka nej ružu s naozaj hnedými kvetmi, v tónoch, aké sa dnes objavujú pri najnovších hybridoch chryzantém (také bronzovohnedé…).

A čo šľachtiteľ? Čerstvý šesťdesiatnik Tom Carruth sa r. 2012 stal kurátorom zbierky ruží v jednej z najznámejších botanických záhrad sveta – v Huntington Botanical Gardens (plný názov jeho funkcie, len tak pre zaujímavosť, je – kurátor kolekcie ruží Huntingtonskej knižnice, Zbierky umení a Botanickej záhrady). Ružiam sa venuje od roku 1988, a jeho meno je v USA doslova synonymom pre slovo ruža. Na svojom novom poste – v Záhrade ruží – má na starosti 1200 kultivarov ruží, spolu 4000 rastlín, ktoré sa tam pestujú od r. 1908, a návštevníci ju považujú za najväčšiu atrakciu botanickej záhrady. Kým sa venoval šľachteniu, vyprodukoval vyše 100 skvelých kultivarov ocenených na oboch brehoch Atlantiku. Zo štrnástich posledných rokov až jedenásťkrát bol vyhlásený za najlepšieho šľachtiteľa ruží (AARS – All-America Rose Selection, čo je akýsi zlatý štandard pre ruže…). Ak narazíte niekde v ponuke na mená ako ‘Julia Child’, ‘Scentimental’, ‘Cinco de Mayo’, ‘Hot Cocoa’, ‘Wild Blue Yonder’, ‘Strike it Rich’, a ‘Betty Boop’, berte a nerozmýšľajte – sú totiž od neho. Ale nepokúšajte sa nás predbehnúť…

ZdieľaťShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn
Translate »